Amatör Telsizcilik


Amatör Telsizcilik

Doğal afet ve savaş durumlarında iletişimi sağlamak genel amaçtır. Herhangi bir acil durumda GSM istasyonları devre dışı kalabilir ve internet, telefon kullanılamaz olur. Bunun gibi acil durumlarda amatör telsizciler devreye girer. Dünya’nın her yeri ile hem sesli hem dijital iletişimimi sağlayabilirler. Gelişmiş ülkelerde oldukça yaygındır fakat bizim ülkemizde yeterince gereken önem verilmemektedir. Biraz tanımlardan bahsetmek gerekirse :

Amatör Telsizcilik (Amatör Radyoculuk), Birleşmiş Milletler’e bağlı bir uzmanlık kuruluşu olan ve haberleşme (telekomünikasyon) konusundaki evrensel düzenleyici kurum sıfatını taşıyan “Uluslararası Telekomünikasyon Birliği - International Telecommunication Union - ITU” tarafınca tanımlanmış bir “Haberleşme Servisi” niteliğindedir. Dolayısıyla, radyo, televizyon, deniz telsizi, hava telsizi, kara telsizi ve benzeri gibi diğer servislerle eşdeğer bir haberleşme etkinliğidir. “Amatör Radyo Servisi, bireylerin kendilerini haberleşme ve haberleşme elektroniğinde yetiştirmelerine yönelik gayri ticari , siyasi boyutu olmayan ve deneysel bir haberleşme servisi” şeklindedir.
Amatör Telsizcilik, hiçbir maddi menfaat gözetmeden sadece şahsi heves ve gayret ile telsiz tekniği alanında bilgi alışverişini sağlayan bir uğraştır. Amatör telsizci olmak için öncelikle Amatör Telsizcilik Belgesine sahip olmak gerekmektedir. Bu belgenin düzenlenmesine ilişkin usul, esas ve ücretler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından yürütülmektedir. KEGM tarafından düzenlenen amatör telsizcilik sınavlarına giren ve bu sınavlardan başarılı olanlara uluslararası geçerliliği haiz amatör telsizcilik belgeleri (A, B ve C Sınıfı) KEGM tarafından düzenlenmektedir.

Amatör Telsizciler belge sınıfına göre A, B ve C sınıfı olarak üçe ayrılır.


A sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde belirtilen tüm frekans bantlarında, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar. Yazılı sınav konularının her birinden 100 tam puan üzerinden en az 75'er puan alınması, ayrıca uygulamalı mors sınavından, dakikada 5 alfa nümerik karakterden oluşan 12 grubun en çok yüzde beş hata ile alınması ve gönderilmesi gerekmektedir. Üç yılda bir yenilenen bu belgeye sahip amatör telsizciler, kendilerine tahsis edilen bütün amatör frekans bantlarını kullanabilirler.

B sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz istasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirtilen frekans bantların, belirlenen güç sınırlarında, izin verilen emisyonları kullanabilme olanağı sağlar. Yazılı sınav konularının her birinden 100 tam puan üzerinden en az 60 puan alınması, ayrıca uygulamalı mors sınavında, dakikada 5 alfa nümerik karakterden oluşan 8 gurubun en çok yüzde beş hata ile alınması ve gönderilmesi gerekmektedir. Üç yılda bir yenilenen bu belgeye sahip amatör telsizciler, 28 MHz'in altındaki amatör frekans bantlarını kullanamazlar. 

C sınıfı belgesi: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğinin ekinde yer alan EK-4 Amatör Telsiz İstasyonları’nın Tablo-1’inde B sınıfı için belirlenen Spektrumun bir bölümüne düşük güç seviyelerinde kısıtlı erişimi sağlar Sınavda A ve B sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 75 puan alanlar A sınıfı, 60-74 arası puan alanlar B sınıfı; C sınıfı için oluşturulan sorulardan en az 60 puan alan adaylar C sınıfı amatör telsizcilik belgesi almaya hak kazanırlar. Yazılı sınav konularının her birinden 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alınması gerekmektedir. Üç yılda bir yenilenen bu belgeye sahip amatör telsizciler kendilerine tahsis edilen 144 MHZ ve daha üst bantları kullanabilirler ve istasyon ruhsatnamesi alabilirler. Bunlardan,beş yıl içerisinde yazılı ve uygulamalı mors sınavına girmek suretiyle, A veya B Sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesi alamayanların istasyon ruhsatnameleri iptal edilir.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İngilizce Öğrenmek

HALF ADDER - FULL ADDER - MUX

SEGMENTATION OF LUNG CT IMAGES AND NODULE DETECTION WITH MATLAB